5_IMG_3226_SC

Projekt Heimlaga

Som namnet säger, är vårt mål med projektet att tillreda så stor del av maten som möjligt i våra egna kök. Hel- och halvfabrikat i all sin ära, men med tanke på vilka processer råvarorna i dessa produkter har utsatts för, kan man fråga sig hur stor del av näringen som finns kvar. Dessutom går debatten het om vilka hälsoeffekterna blir, av att barn och ungdomar får i sig en massa tillsatsämnen.

Och hur kan man tro att människans kropp på några årtionden, sen industrialiseringen satte fart, skulle ha muterat så, att den nu skulle kunna tillgodose sig dessa konstgjorda produkter.

Vårt mål med projektet:

En övervägande del av den mat vi serverar skall vara gjord i våra kök, och innehålla en så liten mängd tillsatsämnen som möjligt och så lite processade livsmedel som möjligt.

Vi strävar efter att:

  • servera en salladsbuffé till dagens lunch
  • servera frukt några gånger per vecka
  • minimera antalet färdiga bullar och biffar
  • göra såser från grunden i köken, utgående från en såsgrund av inhemska rotsaker som höjer näringsvärdet
  • använda rena fetter i mindre mängder
  • öka användningen av lök i matlagningen
  • servera oskalad potatis (med undantag av de yngsta barnen i dagvården)
  • använda omarinerat kött
  • öka användningen av spelt- och grahammjöl vid avredning av såser
  • använda egna kryddblandningar

Fiskpinnar och köttbullar kommer också i fortsättningen att finnas med på matlistan.  Dessa rätter är inte hemgjorda, och således inte heller fria från tillsatsämnen och processade livsmedel, men trots allt så populära, att vi beslöt hålla dem kvar på matlistan. Är det rätt eller fel … berätta gärna er åsikt för oss!

Birgitta Parikka, kost- och städchef

tfn: 044 042 5680

fornamn.efternamn@kimitoon.fi