Nyhetsarkiv

07.03.2018 11:38

Axel Afton förnyas

Fredagen den 23.3 är det dags för den årliga Axel Aftonen på Kimitoön.

Under kvällen premieras personer eller grupper som på olika sätt har utmärkt sig inom till exempel kultur, Axel
företagande eller idrott, eller genom att på andra sätt framstå som en positiv förebild för ungdomar eller vanliga kommuninvånare.

Årets Axel Afton, som även har kallats Kimitoöns egen Oscarsgala i folkmun, ordnas i år för sjunde gången. Efter att i många år varit en öppen prisfest på Villa Lande, förnyar man i år konceptet och arrangerar festen i Westers trädgård för i första hand inbjudna gäster. Festen blir alltså mindre till storleken och kanske mera avslappnad än tidigare, men inte desto mindre festlig, försäkrar Bo-Eric Ahlgren, Hanna Mehtonen-Rinne och Cathina Wretdal-Lindström från kommunen, som står bakom arrangemangen.
 
– Det här är pristagarnas fest. Vi vill utveckla festen så att även den blir ett speciellt minne för dem, förklarar Mehtonen-Rinne förnyelsen.
Jublieumsårets tema, från i fjol, ”tillsammans” har också satt sin prägel på arrangörernas tankar kring festligheterna, och genom att samlas kring samma bord och bjuda på en liten matbit och underhållning hoppas arrangörerna på möten, dialog och en trevlig stämning.
– Vi fortsätter gärna i samma anda, att samarbeta är extra värdefullt i en liten kommun. Pristagarna har alla satt Kimitoön på kartan i positiv bemärkelse och det är något vi vill hylla dem för, menar Wretdal-Lindström.
 
Ahlgren poängterar att det också kan vara väldigt givande för pristagarna att få träffas över verksamhetsgränser, något som kanske inte är en självklarhet till vardags.
– De är alla väldigt duktiga och satsar hängivet på sitt eget område. Det skulle säkert vara intressant och givande att få prata med varandra och byta erfarenheter, kanske till och med få nya idéer. Någon som är bra på kultur kan lära sig något av en duktig idrottare, och vice versa, säger han.
 
Frågan om hur framtidens Axel Afton ser ut är tillsvidare öppen. Att utnyttja öns egna företagare som arena för festen är en tanke som tilltalar arrangörerna, eftersom det är ett sätt att stöda företagarna och samtidigt förflytta sig till olika delar av ön. Men än slår man inte fast något.
– Efter sju år känns det bra att förnya sig, men vi ser hur det här går innan vi planerar framtiden, säger Wretdal-Lindström.
 
De flesta pristagare för Axelprisen har vaskats fram av Kimitoöns egna invånare. Vem som helst kan skicka in förslag på inom följande kategorier: årets företagare, ambassadör, kulturpris, miljöpris och idrottare. Det slutgiltiga valet av dessa görs av nämnderna, medan årets låntagare utses av biblioteket och årets ungdomspristagare röstas fram av Kimitoöns ungdomsparlament. Nya pris för i år är årets fritidsboende och årets unga kulturpris.
Därtill premieras idrottare inom flera olika kategorier, bl.a. årets idrottsinspiratör, årets tränare, och årets ungdomsidrottare, samt övriga framgångsrika idrottare.


För mer information:
 
Hanna Mehtonen-Rinne
Kultursekreterare, 040 751 9836
 
Bo-Eric Ahlgren
Fritidschef, 050 564 1193
 
Cathina Wretdal-Lindström,
Marknadsförare, 044 377 0809Tillbaka till rubrikerna