Nyhetsarkiv

03.10.2018 13:15

Gymnasiekvartett tävlar i företagsamhet

På torsdag åker en taggad kvartett från Kimitoöns gymnasium till Pargas för att ta emot sitt uppdrag i Get the deal – en årligt återkommande tävling i företagsamhet för gymnasier och yrkesinstitut i Åboregionen.

Richard Simola, Albin Laurén och Markus Andersson siktar på revansch från i fjol, då Paraisten lukio vann. Noah Koivisto är med för första gången.

I tävlingen får lagen riktiga case från företag eller organisationer. Uppdragen delas ut på torsdagen och finalen avgörs i Pargas idrotts- och ungdomsgård på söndag (7.10). Däremellan ska lagen jobba på och finslipa sina koncept.

- I år vet vi kanske bättre hur vi ska göra presentationen. I fjol fokuserade vi för mycket på att idén skulle bli bra för oss själva, men satsade inte tillräckligt på själva pitchen, berättar Albin Laurén och Richard Simola, båda inne på sitt andra år i gymnasiet.

På frågan om företagande är ett alternativ i framtiden nickar de alla instämmande.

- För mig är nästan det enda alternativet att bli företagare inom handel. Det är en bransch som jag är väldigt intresserad av, säger Noah Koivisto, som går första året i Kimitoöns gymnasium.

- För mig är siktet inställt på teknikbranschen, säger abiturienten Markus Andersson.

Företagsfostran på många sätt

Get the deal är bara ett av många verktyg för företagsfostran i Kimitoöns kommun. I lågstadiet handlar det om att lära sig hur samhället fungerar. Högstadiet bekantar sig mera konkret med företagande och i år är tanken att alla nior ska få besöka Företagsbyn i Åbo. Åttorna eller niorna har tidigare på lite andra sätt fått bekanta sig med företagsamhet.

I Kimito har eleverna tagit fram fiktiva företag som de sedan har fått presentera för en jury bestående av lokala företagare. Företagarna har också sporrat eleverna och gett dem respons under arbetets gång.

- Konceptet har utvecklats med åren och det känns som om det har blivit bättre och bättre. Till viss del beror det kanske på att eleverna har fått bekanta sig tidigare års projekt, säger företagsrådgivare Mats Nurmio på Kimitoöns kommun.

I Dalsbruk har eleverna haft en mer praktisk inriktning indelade i grupper. I det första skedet har gruppen fått bekanta sig med ett företag och kommit överens om en uppgift, och i följande skede har de förverkligat den.

- En grupp var till exempel hos en plåtslagare. I det första skedet berättade företagaren om vad arbetet handlar om. I det andra skedet var eleverna med och lade tak på en låg byggnad och fick använda maskinen som gör plåtarna.

En annan grupp var hos en byggnadsplanerare och gjorde en ritning tillsammans med företagaren.

- Det visar mer på den konkreta sidan, det vill säga att här på Kimitoön kan man bli företagare och göra sådana här saker, säger Nurmio.

I gymnasiet ingår även en föreläsning om företagande och eleverna har kunnat delta gratis i olika företagsrelaterade kurser som kommunen har ordnat, bland annat en startup-kurs.

I vilken mån företagsfostran ingår bestäms i läroplanerna. På yrkesinstitutsnivå ingår ett yrkesprov på företagande i planen. I Axxell Brusaby tar eleverna sålunda fram ett fiktivt företagskoncept som presenteras och sedan bedöms av kommunens företagsrådgivare.

- Där har eleverna oftast konkreta företagsidéer inom sina utbildningsområden och vissa har kanske redan ett företag. Här ser de tydligt ett intresse inom sin bransch, säger Nurmio.

Get_the_deal_2018
Albin Laurén, Noah Koivisto, Markus Andersson och Richard Simola.


Tillbaka till rubrikerna