Gå till innehållet

Kimitoöns kommun utökar mängden elbilar i sin verksamhet – de milljövänliga fordonen är en del av kommunens hållbarhetsmål 

Redan år 2022 tog kommunen initiativet att börja använda elbilar som en del av sina hållbarhetsmål. Förra året förnyade tekniska avdelningen två dieselbilar till två helelbilar av märket Toyota, modell ProAce EV, som skaffades på ett långt leasingkontrakt. Bilarna finns placerade i Dalsbruk och Kimito och de används av kommunens fastighetsskötsel.  

– Bilarna har redan körts över 10 000 km och personalen är nöjd med hur de fungerar, säger kommunens drift- och planeringsingenjör Klaus Harmanen.  

År 2024 skaffade kommunen en tredje elbil av samma märke och modell, som också den används av tekniska avdelningen. Tillsvidare är den i delad användning av byggnadstillsynen, planläggningen, samt fastighet- och infra.  

– Tanken är att nästa fordon som byts ut också ska vara elbilar, om deras användningsändamål stöder detta, säger Harmanen.  

Det finns sedan tidigare flera laddstationer för elbilar runtom i Kimitoön, både kommunala och privata. Kommunens egna laddningsstationer är främst placerade vid offentliga byggnader som skolor, hälsostationer och torg. 

Läs mer: