Gå till innehållet

Kimitoöns kommun inleder innovativt projekt för att främja seniorers arbetslivsdeltagande

Kimitoön tar ett nyskapande steg framåt med lanseringen av projektet “Restart”, som ska sträva efter att stärka seniorers delaktighet i arbetslivet. Projektet riktar sig till en aktiv och kunnig äldre befolkning, som både vill och kan fortsätta bidra till sitt lokala näringsliv. Genom ett samarbete med Yrkeshögskolan Novia och Åbo Akademi, och med stöd från EU-landsbygdsfinansiering via NTM-centralen i Egentliga Finland, hoppas kommunen kunna skapa en hållbar och inkluderande arbetsmarknad för seniorer.

Ett samhällsviktigt initiativ

Restart-projektet är ett svar på behovet av att möta sysselsättningsmöjligheter för seniorer genom anställning, lättföretagande eller företagande. Målet med projektet är att motverka ekonomiska utmaningar och ensamhet bland vår äldre befolkning, samtidigt som man främjar fortsatt lärande, särskilt inom digitala färdigheter.

– Vi vill skapa en plattform där seniorer kan fortsätta att utvecklas och bidra till samhället. De erfarenheter och kunskaper som vår äldre befolkning sitter på är ovärderliga för vår lokala ekonomi och samhällsutveckling, säger Peter Lindroos, projektchef för AN-reformen i Kimitoön och Pargas.

En central del av projektet är att utveckla en “seniorstig”, det vill säga en rad åtgärder och en digital plattform som sammanför information och aktörer för att underlätta för seniorer att hitta sysselsättning och möjligheter till företagande. Det här arbetet kommer att ledas av en dedikerad projektledare som Kimitoöns kommun nu rekryterar.

– Vi söker någon med erfarenhet av projektledning och en stark förståelse för arbetsmarknadsfrågor. Det är viktigt att kunna arbeta kreativt och innovativt för att möta både seniorernas och näringslivets behov, säger Erik Lund, näringslivschef i Kimitoöns kommun.

Fördelar för samhället och näringslivet

Men projektet kommer inte bara att gynna seniorerna själva, utan även arbetsgivare och företag kommer att kunna dra nytta av den potential som seniorerna utgör. Genom att främja längre och mer flexibla arbetskarriärer bidrar projektet till en stärkt lokalekonomi och ökad självförsörjningsgrad av arbetskraft.

– Vi strävar efter ett samhällsklimat där seniorer ses som en resurs, vilket ökar deras sociala aktivitet och minskar isolering och ensamhet, förklarar Erik Lund.

Projektledaren kommer att vara placerad vid Kimitoöns kommuns näringslivsavdelning och ingå i näringslivsteamet, samtidigt som hen kommer att samarbeta nära med projektchefen för AN-reformen. Med ett integrerade arbetssätt säkerställer man därmed att projektet får den uppmärksamhet och de resurser som behövs för att lyckas.

– Vi ser fram emot att komma igång och välkomnar alla intresserade att söka tjänsten som projektledare. Det är en unik möjlighet som dessutom kommer att göra konkret och positiv skillnad i många människors liv, konstaterar Lund.

Sök tjänsten som projektledare!

Kimitoöns kommun välkomnar nu ansökningar till tjänsten som projektledare för Restart-projektet. Om du har erfarenhet av projektledning, kreativ tjänstedesign och en passion för att arbeta med seniorfrågor, uppmuntrar vi dig att skicka in din ansökan senast den 31 juli 2024. Tjänsten är på 40 % av en heltidstjänst och sträcker sig fram till 31 december 2025, med möjlighet till start så snart som möjligt.

För mer information och ansökan, se här:

Ta kontakt:

Erik Lund, näringslivschef

050 583 6541, erik.lund@kimitoon.fi