Gå till innehållet

Årets föreningsaktiva: Christian Kvarnström

Motivering till prisetChristian är en glad och trevlig och aktiv pensionär – främst i våra Västanfjärdsföreningar samt i jakten Eugenias verksamhet. Han deltar i det aktiva föreningsarbetet, mässor, kurser, evenemang och har en hunger att hela tiden lära sig mera som kan vara till nytta för det fina arbete han gör för föreningarna. Marknadsföring är något som han jobbat med mycket under arbetslivet de senaste åren och det syns.

Föreningsjobbet slukar mera tid än arbetslivet

I Christian Kvarnströms hem händer det ofta att hans fru sjunger Eugeeeeniaaaaa på kvällarna med samma melodi som Loreens Eurovisions-vinnande låt Euphoria. Det berättar något om hur helhjärtat Christian är med i föreningslivet i Västanfjärd.

– Det är nog mycket mera arbete med föreningarna än det var med arbetslivet, skrattar han.

Västanfjärds pensionärer var det naturliga valet för att hitta ett socialt umgänge då han flyttade till Västanfjärd tillsammans med sin fru, som är från Västanfjärd. Föreningen Pro Kimitoö-skutan (Jakten Eugenia) var den första föreningen som värvade honom när han flyttade till Västanfjärd 2019.

– Innan det hann vi bo i över 30 år i Borgå. Där var jag aktiv i Borgå Akilles och var ordförande i handbollssektionen i åtta år.  

I Pro Kimitoö-skutan är det Christians uppgift att koordinera verksamheten. Eugenia fungerar som skolskepp för Kimito gymnasium, med uppgift att förmedla kunnande om allmogeseglation till barn och ungdomar. Eugenia hyrs också ut till företag, privatpersoner och föreningar för att finansiera underhållet av skutan. I verksamheten ingår även att hitta lämpliga skeppare och däckspersonal så att verksamheten har en trygg framtid.

Christian är också med i Hembygdens Vänner i Västanfjärd. Föreningen förvaltar föreningslokalen Hagalund, ett hus byggt 1938 som ligger granne med Christians hus. 

Christian har under sitt yrkesliv deltagit i att bygga två kärnkraftverk i Olkiluoto, jobbat som datortillverkare, leverantör och företagare. Som tekniskt kunnig är det naturligt att han är it-ansvarig i Västanfjärds pensionärer. Han berättar att han också är aktiv inom pensionärsförbundet och i regionen. 

– Och så spelar vi förstås petanque och boule. Med pensionärsföreningen deltar vi i mästerskap i slutet av varje sommar.

Var är det som sporrar dig att vara så aktiv?

– Nog är det en samhörighet och ansvarskänsla. Jag kan inte riktigt lämna saker vind för våg. Och så är det här ett bra sätt att hålla sig alert, i form och hänga med i utvecklingen.

Läs artiklarna med de övriga Axelpristagarna här: