Gå till innehållet

Årets ungdomsidrottare: Melvin Dahlbom

Motivering till priset: Melvin Dahlbom gjorde under året ett akademikontrakt med fotbollsklubben FC Inter. Med dem har han bland annat deltagit i en U15 landslagsturnering i Kroatien och i ett  landslagsläger i Eerikkilä.

Melvin Dahlbom satsar på Inters herrar

Det blir många resor till Åbo för Melvin Dahlbom. I fjol gjorde han ett treårskontrakt med fotbollsklubben FC Inter. 

– Ibland stannar jag över natten om jag har morgonträningar. Då sover jag hos min moster eller hos mina kompisar, berättar han.

Melvin har just gått ut nian och spelar med Inters B-juniorer. Det blir fyra träningar i veckan plus morgonträningar och match på veckosluten. Det betyder fotboll minst sex gånger i veckan.

– Jag spelar nog på fritiden också. Jag har inte så många andra intressen, det händer ofta att jag tar en boll och går och sparkar lite, för mig själv eller med kompisar.

Melvin, som spelar mitt- eller kantback, började sin karriär i KSF:s skjorta. Han minns inte exakt när, men det var nog innan han började lågstadiet tror han. Någon säsong spelade han i Piffen i Pargas innan Inter fick upp ögonen för honom.

Akademikontraktet med Inter betyder att klubben ordnar optimala träningsmöjligheter för Melvin, han får till exempel individuell träning, och hjälper till att kombinera studier och träningar vid behov. 

Melvin kommer att börja i Katedralskolan i Åbo i höst.

– Då behöver jag inte mera åka av och an.

Du har deltagit i bland annat en landslagsturnering för juniorer i Kroatien. Hur var det?

– Det var ganska lärorikt, en häftig upplevelse. Jag hade nog inte tänkt att det skulle gå så snabbt att få vara med i landslaget. Det var hårda matcher, nivån är ganska hård i landslaget och så fick jag en möjlighet att jämföra mig med spelare från andra länder.

Hur står du dig i jämförelsen?

– Jag klarade mig helt bra.

Framöver är det fotboll som gäller och målet är att spela med Inters herrar eller höra till deras reserv så fort som möjligt.

Nu är det snart dags för fotbolls-EM för herrar. Har du någon favorit?

– Näää, jag är ganska neutral. Kanske har jag lite hållit på Frankrike någon gång. 

Favoritlaget är ändå Real Madrid. 

Läs artiklarna med de övriga Axelpristagarna här: