Varha: Förebyggande av RS-virusinfektioner hos små barn inleds i Egentliga Finland
I oktober-november 2024 börjar man i Finland ge små barn en ny typ av förebyggande läkemedel mot RS-virus. Syftet med medicineringen är att förhindra de flesta sjukhusinläggningar av spädbarn som orsakats av RS-virus.
Respiratoriskt syncytialvirus (RSV) är globalt sett den vanligaste orsaken till att små barn vårdas på sjukhus för luftvägsinfektioner. Cirka två procent av alla barn som föds vårdas på sjukhus för RSV under sitt första levnadsår. Risken för allvarlig RSV-infektion och därmed sjukhusvård är störst hos barn under tre månaders ålder, och cirka 15 procent av dessa läggs in på en intensivvårdsavdelning under sjukhusvistelsen.
– För att förebygga RSV-infektion har en långverkande antikropp, nirsevimab, utvecklats under de senaste åren och ges som en intramuskulär injektion. Den kan ges till nyfödda och ger ett gott skydd mot allvarlig RSV-infektion under hela vinterns epidemiperiod. Den är mycket trygg och har redan använts i flera länder under vintern 2023–2024, där det har förhindrat 80–90 procent av RSV-relaterade sjukhusinläggningar, säger Ville Peltola, avdelningsöverläkare på avdelningen för barninfektionssjukdomar på ÅUCS.
I Finland kommer nirsevimab att erbjudas under vintersäsongen 2024–2025 till alla barn som fötts under RSV-epidemin och till barn som var yngre än tre månader när epidemin startade. Dessutom kommer nirsevimab att erbjudas till vissa barn under ett års ålder som löper risk att drabbas av allvarlig RSV-infektion.
Nirsevimab ges som en intramuskulär engångsinjektion. Barn som föds under RSV-säsongen får antikroppen strax efter födseln på förlossningssjukhuset. Äldre spädbarn får antikroppen vid ett rådgivningsbesök. Nirsevimab kan ges samtidigt med vaccinerna i vaccinationsprogrammet. Om mamman har fått RSV-vaccinet under graviditeten behöver barnet inte nirsevimab.