Gå till innehållet

Kimitoöns havsområden är en del av pilotområdena i regeringens Skärgårdshavsprogram

Inom regeringens Skärgårdshavsprogram har Kimitoön med omgivande havsområden utsetts till ett av tre pilotområden. De andra pilotområdena är avrinningsområdena till Aura å samt Pemar å. 

Inom pilotområdena kommer man att testa nya åtgärder på flera mindre områden. Åtgärderna kan initieras av privata markägare, stiftelser, samfund eller föreningar. Alla åtgärder baserar sig på frivillighet och förutsätter alltid markägarens intresse och medverkan. 

Åtgärderna kan vara kopplade till jordbruk, skogsbruk, vattendrag eller hav. I fråga om jord- och skogsbruksåtgärder är det markägarens eget intresse och aktivitet som avgör vad som kan komma i fråga.  

− Det är fråga om att hitta lösningar som är effektiva både för lantbrukets företagsverksamhet och för Skärgårdshavet. Vi behöver enkelt sagt många mindre och större win-win-projekt, poängterar kommundirektör Erika Strandberg

Pilotområdenas verksamhet stöds av Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland och kommunernas samarbetsorganisation Valonia. NTM-centralen kommer att låta göra en avrinningsplan, så att man kan prioritera de områden och de åtgärder som ger störst effekt. Planer görs också för de andra två pilotområdena, avrinningsområdet för Aura å samt avrinningsområdet för Pemar å. 

− Vi ser det här som en fin möjlighet att göra något konkret för Skärgårdshavet. Nu finns det chans att få testa på, utveckla och förbättra sådant som kanske inte annars skulle varit möjligt, säger Strandberg. 

Kimitoöns kommun har fått statlig finansiering för att anställa en koordinator för Skärgårdshavssatsningen. Målsättningen är att koordinatorn ska kunna inleda sitt arbete så snart som möjligt. Till dess går det bra att vara i kontakt med någon av nedanstående personer för att diskutera idéer eller tankar på åtgärder.  

Läs mer: