Gå till innehållet

Trädfällningsprojekt vid Lilla Masugnsträsket för att skydda damm och byggnader

I oktober påbörjar kommunen ett trädfällningsprojekt vid Lilla Masugnsträsket i Dalsbruk. Projektets utförande är viktigt för att trygga säkerheten för den intilliggande dammen och den anslutna servicebyggnaden, som har påverkats av närliggande träd.

Nödvändiga åtgärder för att säkra byggnaden

Vid en inspektion av området upptäcktes att flera träd har vuxit så pass nära byggnaden att deras rötter och grenar hotar takets och konstruktionens integritet. Stora grenar hänger över taket och vissa träd lutar farligt nära. För att förebygga skador på byggnaden och säkerställa dammens stabilitet, planeras fällningen av flera träd i området.

Den exakta mängden träd som kommer att fällas är ännu inte fastställd, men eftersom de växer väldigt tätt rör det sig om totalt upp till cirka tio träd. Fyra av dessa träd växer på byggnadens kortsida, intill en bergsvägg, medan de övriga befinner sig på långsidan, i närheten av en populär naturstig. Målet är att ta ner så få träd som möjligt utan att äventyra säkerheten.

Främjande av biologisk mångfald

Trädfällningen är nödvändig ur ett säkerhetsperspektiv, men under projektets gång kommer man också att vidta åtgärder för att minimera påverkan på den omgivande naturen. Den döda veden från de fällda träden kommer att lämnas kvar i området för att gynna den biologiska mångfalden. Död ved skapar en viktig livsmiljö för insekter, svampar och smådjur, vilket bidrar till att området behåller sin ekologiska mångfald.

I samband med trädfällningen kommer även sly, främst bestående av lönn, att röjas bort. Kvistarna som samlas in under röjningsarbetet kommer att placeras i högar och lämnas kvar för att skapa skydd åt smådjur.

Viktig information för besökare

Arbetet med att fälla träden beräknas inledas i oktober, men en exakt tidtabell kommer att meddelas så snart den är fastställd. Under arbetets gång kan vissa delar av området tillfälligt stängas av för att säkerställa allmänhetens säkerhet.

Projektet är en del av kommunens övergripande plan att garantera tryggheten för både naturmiljöer och byggnader i områden av kulturhistoriskt och ekologiskt värde.

För mer information om dammens säkerhetsarbete och de planerade åtgärderna, vänligen ta kontakt: