Gå till in­ne­hål­let

Ki­mi­to­ön är unikt test­om­rå­de för kon­kre­ta vat­ten­skydds­sats­ning­ar

Som ett av tre pi­lot­om­rå­den ska kom­mu­nen i nära sam­ar­be­te med mar­kä­ga­re och jord­bru­ka­re mins­ka nä­rings­av­rin­ning­en till Skär­gårds­ha­vet och jobba för ett re­na­re hav. Nu pre­sen­te­ras kart­lägg­ning­en av av­rin­nings­om­rå­de­na för all­män­he­ten.

Ki­mi­to­öns kom­mun har fått ett sär­skilt upp­drag som pi­lot­om­rå­de i Skär­gårds­havs­pro­gram­met.  Syf­tet med Skär­gårds­havs­pro­gram­met är att mins­ka nä­rings­av­rin­ning­en till Skär­gårds­ha­vet. Som pi­lot­om­rå­de vill kom­mu­nen ta ett vik­tigt steg mot för­bätt­rat vat­ten­skydd genom olika pro­jekt.

Kom­mu­nen vill öppna upp dis­kus­sio­nen om vat­ten­skydd i kom­mu­nens egen verk­sam­het men också i sam­ar­be­te med fö­re­tag, för­e­ning­ar och jord- och skogs­bruk, säger Sanna Berg­ström, som är ko­or­di­na­tor för Skär­gårds­havs­pro­gram­mets pi­lot­om­rå­det i Ki­mi­to­öns kom­mun.

“Det pågår redan flera vat­ten­skydds­pro­jekt inom Skär­gårds­ha­vets av­rin­nings­om­rå­de. Det är bara na­tur­ligt att Ki­mi­to­ön drar sitt strå till stac­ken och föl­jer ex­em­pel”, säger Berg­ström.

Jord­bru­ket har i år­tion­den job­bat för att få ner nä­rings­av­rin­ning­en, och en­ligt jord- och skogs­bruks­mi­ni­s­te­ri­ets och mil­jö­mi­ni­s­te­ri­et kan man nu börja se mer be­stå­en­de tec­ken på att nä­rings­be­last­ning­en i Skär­gårds­ha­vet mins­kar. Minsk­ning­en beror på att re­ning­en av av­lopps­vat­ten har för­bätt­rats och fos­for­be­last­ning från jord­bru­ket har mins­kat.

“Det är en väl­digt lång­sam pro­cess. Jag hop­pas att dessa po­si­ti­va ny­he­ter ger jord­bru­kar­na mo­ti­va­tion att fort­sät­ta jobba för ett väl­må­en­de Skär­gårds­hav”, säger Berg­ström.

Sam­ar­be­tet med mar­kä­ga­re och jord­bru­ka­re är centralt

Kom­mu­nen upp­munt­rar mar­kä­ga­re och jord­bru­ka­re att med låg trös­kel ta kon­takt med pi­lot­om­rå­desko­or­di­na­torn med sina tan­kar och idéer kring vat­ten­skydd i syn­ner­het och mil­jöåt­gär­der i all­män­het. Ar­be­tet till­sam­mans med mar­kä­ga­re och jord­bru­ka­re är centralt för att få igång ef­fek­ti­va åt­gär­der.

“Mar­kä­gar­na och jord­bru­kar­na kän­ner för­stås bäst till even­tu­el­la problem-​ eller po­ten­ti­al­om­rå­den. Ut­ma­ning­en lig­ger i att veta hur man går till­vä­ga då man iden­ti­fi­e­rat dessa om­rå­den.”

Inom skär­gårds­havs­pro­gram­met vill man även lyfta upp ex­em­pel på redan gjor­da åt­gär­der.

“Ar­be­tet med miljö-​ och vat­ten­skydd har på­gått länge bland mar­kä­ga­re och jord­bru­ka­re. För­e­ning­ar och andra sam­man­slut­ning­ar har också varit ak­ti­va. Man får gärna vara i kon­takt och visa upp det man redan gjort”, säger Berg­ström.

Väl­kom­men med på in­fo­kväll om Skär­gårds­havs­pi­lo­ten den 4.12 i Villa Lande

Kväl­len in­leds kl 17 med ett öppet till­fäl­le för all­män­he­ten. Från och med kl 18.30 ord­nas ett se­pa­rat till­fäl­le sär­skilt rik­tat till mar­kä­ga­re och jord­bru­ka­re.

Under kväl­len får du veta mer om kart­lägg­ning­en av av­rin­nings­om­rå­de­na och ar­be­tet med Skär­gårds­havs­pi­lo­ten i Ki­mi­to­ön.

Mer info