Kimitoön är unikt testområde för konkreta vattenskyddssatsningar
Som ett av tre pilotområden ska kommunen i nära samarbete med markägare och jordbrukare minska näringsavrinningen till Skärgårdshavet och jobba för ett renare hav. Nu presenteras kartläggningen av avrinningsområdena för allmänheten.
Kimitoöns kommun har fått ett särskilt uppdrag som pilotområde i Skärgårdshavsprogrammet. Syftet med Skärgårdshavsprogrammet är att minska näringsavrinningen till Skärgårdshavet. Som pilotområde vill kommunen ta ett viktigt steg mot förbättrat vattenskydd genom olika projekt.
Kommunen vill öppna upp diskussionen om vattenskydd i kommunens egen verksamhet men också i samarbete med företag, föreningar och jord- och skogsbruk, säger Sanna Bergström, som är koordinator för Skärgårdshavsprogrammets pilotområdet i Kimitoöns kommun.
“Det pågår redan flera vattenskyddsprojekt inom Skärgårdshavets avrinningsområde. Det är bara naturligt att Kimitoön drar sitt strå till stacken och följer exempel”, säger Bergström.
Jordbruket har i årtionden jobbat för att få ner näringsavrinningen, och enligt jord- och skogsbruksministeriets och miljöministeriet kan man nu börja se mer bestående tecken på att näringsbelastningen i Skärgårdshavet minskar. Minskningen beror på att reningen av avloppsvatten har förbättrats och fosforbelastning från jordbruket har minskat.
“Det är en väldigt långsam process. Jag hoppas att dessa positiva nyheter ger jordbrukarna motivation att fortsätta jobba för ett välmående Skärgårdshav”, säger Bergström.
Samarbetet med markägare och jordbrukare är centralt
Kommunen uppmuntrar markägare och jordbrukare att med låg tröskel ta kontakt med pilotområdeskoordinatorn med sina tankar och idéer kring vattenskydd i synnerhet och miljöåtgärder i allmänhet. Arbetet tillsammans med markägare och jordbrukare är centralt för att få igång effektiva åtgärder.
“Markägarna och jordbrukarna känner förstås bäst till eventuella problem- eller potentialområden. Utmaningen ligger i att veta hur man går tillväga då man identifierat dessa områden.”
Inom skärgårdshavsprogrammet vill man även lyfta upp exempel på redan gjorda åtgärder.
“Arbetet med miljö- och vattenskydd har pågått länge bland markägare och jordbrukare. Föreningar och andra sammanslutningar har också varit aktiva. Man får gärna vara i kontakt och visa upp det man redan gjort”, säger Bergström.
Välkommen med på infokväll om Skärgårdshavspiloten den 4.12 i Villa Lande
Kvällen inleds kl 17 med ett öppet tillfälle för allmänheten. Från och med kl 18.30 ordnas ett separat tillfälle särskilt riktat till markägare och jordbrukare.
Under kvällen får du veta mer om kartläggningen av avrinningsområdena och arbetet med Skärgårdshavspiloten i Kimitoön.
Mer info
-
Sanna Bergström
Projektledare (Skärgårdshavets pilotområde, Kimitoön) +358 40 3500 783 sanna.bergstrom@kimitoon.fi