Gå till innehållet

Kimitoön ny medlem i klimatarbetets föregångarnätverk 

Kimitoöns kommun har gått med i föregångarnätverket Hinku (hiilineutraalit kunnat) som strävar efter att dämpa effekterna av klimatförändringen. Klimatarbetet är långa processer, men mycket har redan gjorts i kommunen.

Redan 2022 fattade kommunfullmäktige beslut om att gå med i nätverket Hinku, men medlemskapet fastställdes först nu i höstas efter att kommunen gått med i avtalet om energieffektivitet, KETS. Att gå med i KETS är ett kriterium för medlemskap i Hinku. Genom att ansluta sig till Hinku-nätverket förbinder sig Kimitoön att minska sina växthusgasutsläpp med 80 procent fram till 2030. 

KETS ger verktyg för att följa med kommunens energianvändning mer konkret, säger Oscar Lindblad, teknisk chef på Kimitoöns kommun. 

– Vi har förbundit oss att minska energianvändningen i kommunens fastigheter med 7,5 % fram till 2025. De satsningar som vi nu gör på energirenoveringar är en win-win både för kommunen och för miljön, säger Lindblad. 

Kimitoön har jobbat långsiktigt med att minska utsläppen av växthusgaser. Kommunen är också ett intressant område för privata investeringar inom förnybar energi, vilket syns i intresset för solkraft på Kimitoön, säger kommundirektör Erika Strandberg

– Ett seriöst klimatarbete kräver många ben att stå på, och även verktyg för mätbarhet, vilket jag nu är glad över att vi kunnat börja bygga upp i kommunen, säger Strandberg. 

Målet är att öka även invånarnas medvetenhet och delaktighet 

I våras tog kommunen i bruk verktyget Klimatvakten, som är en öppen webbportal där bl.a. åtgärderna i kommunens miljö- och klimatprogram finns, säger klimatkoordinator Catrin Ilmoni. 

– Genom Klimatvakten kan både invånare och personal följa upp de olika klimatinsatserna i kommunen. Arbetet med att nå klimatmålet är långa processer som sträcker sig över tid, men vi är på god väg och mycket görs redan, säger Ilmoni.  

När Kimitoön nu gått med i Hinku är redan 98 kommuner med i nätverket och deras sammanlagda invånarantal är nästan 2,4 miljoner. Nätverket koordineras av Finlands miljöcentral (Syke). 

Mer information