
Kimitoön kartlägger sitt immateriella kulturarv – delta i enkäten!
Kimitoöns kommun inleder ett projekt för att kartlägga det lokala immateriella kulturarvet i kommunen. Ett immateriellt kulturarv kan vara allt från festtraditioner och hantverk till matkultur och spel. Projektet görs i samarbete med Sagalunds museum och andra kulturarvsexperter i regionen.
Undervisnings- och kulturministeriet har inkluderat 86 objekt i den nationella förteckningen över levande kulturarv. Dessa representerar ett brett spektrum av immateriellt kulturarv från olika delar av Finland och omfattar festtraditioner, hantverk, naturrelaterade traditioner, scenkonst samt mat- och speltraditioner. På den nationella listan finns exempelvis stickning, ölkultur, insamling av vilda örter, snölekar, den finländska relationen till skogen och bastubadande. Alla dessa traditioner är starkt närvarande på Kimitoön. Däremot saknas vissa immateriella kulturarvselement som är specifika för Kimitoön.
– Det immateriella kulturarvet är en del av invånarnas identitet och en värdefull tradition som bör bevaras, säger Sanna-Mari Kunttu som är turismplanerare på Kimitoöns kommun.
Målet med kartläggningen är att identifiera de viktigaste immateriella kulturarvselementen på Kimitoön och att undersöka de hot som kan påverka dem. Arbetet lyfter fram objekt från den nationella förteckningen över levande kulturarv som är typiska för Kimitoön och kulturarvsfenomen som är unika för Kimitoön. En motsvarande lista har inte tidigare sammanställts.
Lämna in ditt eget förslag och påverka
Nu bjuds alla invånare och lokala föreningar in att påverka Kimitoöns egen lista genom att lämna förslag på lokala betydelsefulla kulturarv och traditioner. Förslagen lämnas in genom en webbenkät som är öppen 8.4–22.4.2025. Man kan föreslå objekt från den nationella listan utifrån Kimitoöns perspektiv och objekt som är unika just för Kimitoön.
Efter att enkäten avslutats kommer en expertpanel att granska svaren och välja ut de objekt som bäst lämpar sig för Kimitoöns egen lista över immateriellt kulturarv. Den färdiga listan beräknas bli klar till sommaren och kommer att finnas tillgänglig bland annat på kommunens webbplats.
Kartläggningen av det immateriella kulturarvet är en del av Kimitoöns ansökan om certifieringen Green Destinations. Listan kan användas inom bland annat musei- och föreningsverksamhet samt inom kultur- och turismbranschen, där den stärker den lokala identiteten och levandegör traditioner för kommande generationer. Samtidigt påminner listan oss om att det immateriella kulturarvet förblir levande endast om traditionerna vårdas och förs vidare.
Mer information:
Sanna-Mari Kunttu, turismplanerare, Kimitoöns kommun. Tel. 040 6706138, sanna-mari.kunttu@kimitoon.fi. Koordinator för arbete med Kimitoöns immateriella kulturarv.
Stella Törnroth, turism- och destinationsutvecklare, Kimitoöns kommun. Tel. 040 663 2404, stella.tornroth@kimitoon.fi. Medlem i expertpanelen.
Hans Ginlund, tf. museichef, Sagalunds museum. Tel. 040 7219535, hans.ginlund@sagalund.fi. Medlem i expertpanelen.