Miljö- och klimatarbete
Klimatpolitiken har under de senaste åren förändrats märkbart, och de åtstramade klimatmålen innebär ökad reglering på både EU-nivå och nationell nivå. Kommunerna har en avgörande roll när det gäller att motverka klimatförändringen, eftersom de kan dela upp stora internationella klimatmål i mer konkreta åtgärder.
Miljö- och klimatprogrammet
I februari 2022 slog kommunens styrgrupp för miljö- och klimatprogrammet fast ramarna för programuppdraget. Programmets vision och mission bygger direkt på kommunens strategi. Tre olika fokusområden har tagit form under processens gång och utifrån dessa har programmets centrala mål formats: kolneutralitet, naturens mångfald och vattendragens förbättrade tillstånd.
Målen har en betydande roll till exempel i kommande ansökningar om extern finansiering för miljöåtgärder. De centrala målen har i sin tur delats upp i tematiska mål- och åtgärdshelheter som kan fungera som stöd för kommunen i den årliga verksamhets- och budgetplaneringen, också över avdelningsgränserna.
Miljö- och klimatprogrammets åtgärder under år 2025
Åtgärderna finns närmare beskrivna i budgeten för år 2025 (3.5. Miljöåtgärder).
- Vi tar i bruk miljökonsekvensbedömning i beslutsfattandet.
- Vi främjar trähusbyggande.
- Vi förbättrar möjligheterna till återvinning och sortering av avfall i våra
fastigheter och skolor. - Vi arbetar för ändamålsenligare kollektivtrafik till land och sjöss och för ökad användning av den.
- Vi ansluter oss till HINKU-nätverket med målet att minska utsläppen med 80 % till år 2030 från nivån år 2007.
- Vi kartlägger möjligheter och aktörer för produktion och konsumtion av biogas.
- Vi strävar efter att genom en aktiv planläggning möjliggöra utvecklandet och byggandet av lokala, förnybara energikällor.
- Vi uppdaterar skogsvårdsplanen i enlighet med tekniska nämndens beslut, dvs 30 % fredning och resten kontinuitetsskogsbruk. Vi ser våra skogar som kolsänkor och kolreservoarer samt främjar mångfalden i våra skogar.
- Genom vår status som pilotområde i regeringens Skärgårdshavsprogram informerar vi om skyddsmöjligheter och utreder förutsättningarna och viljan för att skydda t.ex. genom METSO-programmet tillsammans med markägarna.
- Vi kartlägger potentiella vårdbiotoper/kulturbiotoper på vår egen mark och skapar en behandlingsplan för dem.
- Vi skapar ängar och livsmiljöer som lämpar sig för pollinerare.
- Vi arrenderar kommunens egna åkrar på lång tid för att möjliggöra en hållbar växtföljd.
- Vi bekämpar aktivt skadliga invasiva arter på vår mark.
- Vi tillreder vår skolmat med minst 20% lokala råvaror.
- Vi identifierar åtgärder för att minska de största belastningskällorna i vattendragen och utarbetar en samarbetsplan för att förbättra vattendragens tillstånd.
- Vi utreder möjligheterna att grunda nya våtmarker tillsammans med markägarna.
- Vi informerar och jobbar aktivt för lokala samarbeten för att förbättra vattendragens tillstånd tillsammans med invånare, föreningar och företag.
- Vi strävar efter att en skola eller daghem vart tredje år går med i ”Grön Flagg” miljöprogrammet.
- Vi kommunicerar aktivt våra miljö- och klimatåtgärder via Klimatvakten, vår webbplats och våra kanaler i sociala media.
- Vi minskar turismens lokala klimatavtryck.
- Vi följer anvisningarna om ansvarsfullhet vid evenemang.
Aktuella projekt
Vintervass till nytta
I projektet utreds och testas processen med att utföra slåtter av vintervass på olika håll på Kimitoön. Om man lyckas med att tillvarata vass under olika tider av året kan man erhålla miljömässig nytta med att minska tillförseln av näringsämnen i kretsloppet utan att göra för stor skada på det lokala djurlivet (främst fåglar, insekter och fiskar).
Insamling av vintervass har minimal negativ effekt på djurlivet. Förutom den miljömässiga nyttan fokuserar projektet också på samhällelig nytta, genom att testa processer för insamling och tillvaratagning av vintervass för att göra den till en tillgänglig marknadsråvara.
Miljöministeriet har stött projektet med 21 614 euro från Ahti-programmet. Målet med Ahti-programmet är att få bukt med näringsbelastningen, förbättra markstrukturen, hantera skadliga ämnen samt ta tillvara och utnyttja resurserna.
Projekttid: 1.9.2024 – 30.6.2025
Budget: 36 023 €
Finansiering: Miljöministeriet, Kimitoöns kommuns andel 14 409 €
Huvudman: Kimitoöns kommun
Tilläggsuppgifter: Catrin Ilmoni, klimatkoordinator, 040 185 8924, catrin.ilmoni@kimitoon.fi
Ta kontakt
-
Catrin Ilmoni
Klimatkoordinator +358 40 185 8924 catrin.ilmoni@kimitoon.fi