Gå till innehållet

Axelpriset

Axelprisen delas årligen ut åt kommuninvånare som på olika sätt har utmärkt sig eller varit framgångsrika inom till exempel kultur, företagande eller idrott, eller genom att på andra sätt framstå som en positiv förebild för ungdomar eller vanliga kommuninvånare.

Axelpriset 2024

Kimitoöns kommun delade ut de årliga Axelprisen den 12 juni under en liten ceremoni i Sinnenas trädgård vid Sagalunds museum. Alla Axelpristagare belönades för sina framgångar under det föregående året och för att de medverkat till en positiv atmosfär på Kimitoön.

Läs intervjuerna med årets pristagare:

Pontus Anckar vid språkbyrån Swe-viestintä kontaktade pristagarna och skrev en artikelserie om deras tankar kring utmärkelsen. Vi presenterar en pristagare varje fredag här på vår webbplats. Passa på att läsa alla artiklar: varje pristagare har något intressant och läsvärt att berätta!

Årets kulturpris: Kimitoöns Musikfestspel

Motivering till priset: Kimitoöns Musikfestspel belönas för högklassig klassisk musik i fina miljöer på Kimitoön. Många beställningsverk som uppmärksammats i nationella kammarmusikkretsar har också framförts under musikfestspelen. Festspelen har ordnats över 20 gånger. Evenemanget är ett besöksmål, ett professionellt kulturevenemang och en viktig del av Kimitoön.

Musikfestspelen för musiken närmare lokalinvånarna

Lunchkonsert i Labbnäs

– Det här är ett fint område med kulturhistoriska byggnader och stor potential. Det speciella är att vi ordnar konserter i nästan alla hörn av Kimitoön. Varje plats har sin egen stämning.

Ett syfte med att sprida på konserterna är att komma närmare lokalinvånarna, säger 

Jukka Mäkelä, verksamhetsledare för Kimitoöns Musikfestspel.

Han har varit verksamhetsledare ända sedan 2009 men säger att han ännu är lika motiverad som när han började.

– Visst är det en utmaning att resa till alla ställen men vi har ingen enorm utrustning att rigga upp, bara en scen.

Jukka Mäkelä berömmer akustiken på de olika konsertplatserna och säger att många utländska artister suckat och sagt att de gärna skulle spela in en skiva på plats och ställe.

Årets festspel går av stapeln 8-14 juli. Är det något speciellt du skulle vilja lyfta fram?

– Vi har två unga musiker som har vunnit internationella tävlingar. Luka Coetzee på cello och Rafael Adobas Bayog på flöjt. Luka är bara nitton år men redan en etablerad och känd musiker. Under konserten Grande Finale i Kimito kyrka uruppför hon ett beställningsverk tillsammans med Rafael Bayog som är verkets kompositör.

Jukka Mäkelä lyfter också fram en annan tävlingsvinnare, pianisten Markus Bellheim som bland annat framför Bachs Goldbergvariationer i Kimito kyrka.

– Jag skulle även vilja poängtera att festspelen är ett resultat av ett samarbete mellan frivilliga, festivalteamet, våra samarbetspartners och stipendiefonder. Allas insats har varit helt avgörande för att festivalen ska kunna fortsätta på hög nivå.

Katinka Korkeala, festspelens konstnärliga ledare, berättar att festivalen är högt rankad bland musiker såväl i Finland som utomlands.

– Alla musiker som varit här vill komma på nytt. Trots att festival-veckan är späckad med repetitioner och konserter från morgon till kväll, möjliggör den fantastiska miljön vid Labbnäs Semesterhem där vi bor, att alla kan njuta av Finlands sommar. 

Katinka Korkeala, konstnärlig ledare för Kimitoöns Musikfestspel
Jukka Mäkelä, verksamhetsledare för Kimitoöns Musikfestspel

Bibliotekets Axelpris: Elli-Maija Mäkelä

Motivering till priset: Elli-Maija Mäkelä, lärare i modersmål och litteratur vid Kemiönsaaren keskuskoulu, tilldelas bibliotekets Axelpris 2024 för sitt imponerande engagemang för läsning, både i sitt arbete och som privatperson. Vi tackar henne särskilt för hennes positiva inställning och idoga arbete för att främja läsning i årskurserna 7–9. Elli-Maija har uppmuntrat eleverna till läsning under regelbundna besök på biblioteket samt genom att tillhandahålla dem mångsidigt material. Hon har också alltid gett sig tid att samarbeta.

“Att läsa tillsammans ökar läsmotivationen”

Elli-Maija Mäkelä

Elli-Maija Mäkelä, hur bra läser ungdomar nuförtiden? 

– Samhällets oro över att läs- och skrivkunnigheten bland unga har försämrats är befogad. Smarttelefoner konkurrerar om ungdomarnas tid och det leder till att de läser mindre. Det är stor skillnad mellan ungdomarna: vissa är mycket duktiga och kritiska läsare, andra behöver mycket träning. 

Vad läser ungdomarna?

– Just nu läser ungdomarna böcker som är populära på sociala medier, men de läser också traditionella fantasy-, äventyrs- och hästböcker. 

Hur får man barn och unga intresserade av läsning? 

– En ungdomsbok måste vara ny, snygg och ämnet och genren måste vara intressant för läsaren. Lyckligtvis skaffar biblioteken på Kimitoön en hel del nya barn- och ungdomsböcker. 

– Forskning har visat att läsning tillsammans ökar läsmotivationen. Därför är det bra att välja böcker tillsammans med en vän och sedan diskutera eller jobba med böckerna på något annat sätt medan man läser. 

– Forskning visar också att det är mycket viktigt att det finns skönlitteratur och facklitteratur i skolorna. 

Kan man få alla att läsa bara boken är det rätta? 

– Nuförtiden utkommer det en hel del intressant, högklassig och aktuell ungdomslitteratur, speciellt YA-litteratur (young adult). Inom den genren är variationen stor. Jag tror att det finns en bok för var och en. 

– Läsning kräver en viss uthållighet och alla älskar verkligen inte att läsa. Men en tillräcklig bra läsförmåga är grunden till lärande och multilitteracitet. Jag vill inte dela in litteratur i “bra” och “dålig” litteratur. I skolan läser vi allt från serier till facklitteratur och biografier. 

– Också rapmusik är lyrik. Klassikerna har naturligtvis sin plats i litteraturen och är viktiga för kulturell förståelse och allmänbildningen. Lättlästa böcker hjälper många att känna att de lyckas i läsningen. I maj donerade Finska kulturfondens projekt Selkopolku lättlästa böcker till högstadieskolor. Skolorna fick, beroende på storlek, 50 till 150 böcker var.  

Hur mycket läser du själv?  

– Jag läser och lyssnar på rätt många böcker. Dessutom har vi en bokklubb för vänner som träffas hemma hos mig. Jag läser också ungdomsböcker och är en storkonsument av ljudböcker. Jag har alltid flera böcker på gång. 

Favoritbok? 

– Det är svårt att säga vilken bok som är ens favorit. Jag läser en hel del deckare nuförtiden. Ruth Gallowayserien av Elly Griffiths är böcker jag alltid återvänder till. Maria Adolfssons Doggerlandserie är ett annat exempel. Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien och The Story of Blindness av José Saramago var stora läsupplevelser i min ungdom.

Är det något annat du vill säga om läsning? 

– Läsning stärker empatiförmågan, minskar stressen, förbättrar koncentrationsförmågan, utvecklar ordförrådet och främjar hjärnans hälsa. Läsning är också underhållning bara man hittar en bok som passar en själv. När det gäller boktips är det bra att lita på bibliotekspersonalens yrkeskunskap. Till sist vill jag ännu ge ett sommarlästips för unga: läs Ämpärikesä av Taina Niemi.

Årets kulturgärning: Alexander Ginlund

Motivering till priset: Alexander Ginlund har gjort en djupdykning i Kimitoöns byar med ett lätt men intressant grepp, kryddat med lite humor. Han är en ung människa som gjort kulturhistoriskt intressant information lättillgänglig och intressant för en bredare publik.

“Det ska vara roligt att läsa om Kimitoöns byar”

Alexander Ginlund. Foto: Anton Greggas.

Alexander Ginlund, vad handlar djupdykningen i Kimitoöns byar om?

– Det handlar om en artikelserie där jag varje vecka besöker och presenterar en av Kimitoöns byar i lokaltidningen Annonsbladet. Jag lyfter fram varierande saker som historia, förhistoria, nutid, yrkesverksamhet, vanliga människor, internationella kändisar, natur och kultur. Framför allt är serien underhållande och rolig. Det ska vara roligt att lära sig! Serien ger en ganska bra helhetsbild av den mångsidighet som finns på Kimitoön. Jag sammanfattar också mina rön i form av en vapensköld för varje by.

Varför började du med det här projektet?

– Jag har nyfiket besökt alla finlandssvenska kommuner och före detta kommuner och börjat uppskatta små orter och deras egenheter. Jag återuppväckte ett intresse för heraldik, den här gången för finländska kommunvapen, som är den designmässigt ädlaste heraldiska traditionen i världen. Jag såg att andra designade vapen för alla Joensuus och Tammerfors stadsdelar och tyckte att det var Kimitoöns tur.

– Jag ville också göra en bok till Kimitoöns 700-årsjubileum. När jag såg en lista över Kimitoöns byar ville jag reda ut dem eftersom det fanns massor av namn jag aldrig hört förut.

– En orsak är också att jag flera gånger har sökt sommarjobb på Annonsbladet och fick till slut ett löfte om att jag får skriva om jag kommer med en bra idé. Och jag älskar min hembygd och uppmärksamhet.

Hur många artiklar har det blivit?

Kimitoön har 139 byar och serien har hållit på sedan augusti 2022. Imorgon publiceras den 96:e texten. Serien blir färdig dagen före Kimitoöns 700-årsdag 11.4.2025.

Vad är det som motiverar dig?

– Att det finns ett tydligt mål. När jag är klar kan jag säga att jag har besökt alla Kimitoöns byar, jag vet någonting om dem och jag har ritat ett vapenförslag till alla.

Det finns också utrymme för mig att utvecklas. Jag har inte tidigare publicerat så mycket ren text, och jag märker att min skrivförmåga har blivit bättre. Samma sak gäller vapendesign, som jag kände att jag började ha kläm på innan projektet inleddes, men jag hade ingenting att öva mig på.

– Det har också varit roligt att se att artiklarna är uppskattade. När man vet att det man gör spelar en roll för någon känns det mer betydelsefullt att fortsätta.

Årets idrottsbragd: Madeleine Hakalax

Motivering till priset: FM brons i Street Workout – Strength & Endurance

Madeleine Hakalax knep FM-brons

Madeleine Hakalax

Uthållighet, styrka, snabbhet. Allt det krävs i Strength & Endurance som Kimitobördiga Madeleine Hakalax tävlar i. I FM i fjol knep hon en bronsmedalj vilket gör att hon får Axelpriset Årets idrottsbragd den här sommaren. 

– Strength and Endurance är en av fyra kategorier i Street Workout. Det går ut på att så snabbt som möjligt göra ett visst antal repetitioner i ett antal övningar så fort som möjligt. Övningarna görs med egen kroppsvikt och det är ingen paus mellan rörelserna.

Det låter som en enda pina?

– Nåjoo, lite pina är det nog.

Street Workout är en ganska ny gren i Finland. I grenen tävlar man i fyra kategorier: nämnda styrka och uthållighet, power (så många repetitioner som möjligt med extra vikt), freestyle (statiska och dynamiska rörelser, till exempel att stå på händer) och 1RM (en repetition med maximal vikt). 

Madeleine är ganska ny i grenen. Hon blev intresserad av grenen tack vare sin sambo som också tävlar i Street Workout. 

– Före det hade jag gått på gym och tränat med egen kroppsvikt. Förutom Street Workout är jag också intresserad av kroppsbyggning och fitness. 

Tänker du tävla också i kroppsbyggning?

– Jag har funderat på fitness-kategorin, för där kombinerar man kroppsbyggning med skills, det vill säga du ska både posera och göra fysiska övningar. Jag har också funderat på att testa lite andra kategorier i street workout. Det främsta målet just nu är att lära mig lite statiska tricks, till exempel handstående.

För tillfället bor Madeleine med sin sambo i Helsingfors och tränar ofta i Keran Hallit i Esbo. Huvudstadsbo blir hon ändå inte:

– Jag är färdig idrottsinstruktör och flyttar snart till Närpes där jag ska jobba som simövervakare.

Årets idrottsinspiratör: Mathias Illman

Motivering till priset: Mathias skapar en positiv atmosfär där han rör sig. Han har i tio års tid ingått i tränarteamet för flickor födda 2008–2009. Mycket tack vare honom har laget hållits intakt med få avhopp. Så gott som alla i laget har hållit ihop sedan de var fem. Mathias har de senaste åren också fungerat som domaransvarig och hjälper, stöder samt handleder ungdomarna att fungera som fotbollsdomare.

”Fotboll är en bra och trygg hobby” 

Mathias Illman

För årets idrottsinspiratör Mathias Illman finns det ett enkelt svar på frågan vad det är som får honom att engagera sig så mycket i fotboll.

– Jag vill att barn och unga ska ha en bra och trygg hobby.

Han berättar att han själv har tre barn och de båda äldsta flickorna har redan länge spelat fotboll.

– Den äldre, Ellinor, som är 16 år, spelar i KSF:s lag för 18-åringar och så är hon målvakt i damlaget.

Mathias Illman fungerar som hjälptränare till tränaren Bosse Ahlgren för 18-åringarna. Han säger att de tillsammans med lagets serviceman Kjell Bärling och lagledaren Susanna Hellsberg bildar ett mycket bra team.

Dessutom är han fotbollsdomare med rätt att döma i seriematcher på amatörnivå och damernas division fyra. 

Hur ofta dömer du?

– På Finlands Bollförbunds sidor kan man fylla i hur ofta man kan döma. Jag har sagt att jag kan döma tre gånger i veckan. I praktiken blir det en till tre gånger i veckan, i juli blir det lite paus.

Hur är det på vintern?

– Vintertid kan man vara futsaldomare. Jag har tänkt ta den domarkursen i höst.

Mathias har kört taxi i 11,5 år och har tre barn, så att hinna kombinera domar- och tränaruppgifterna med jobbet som företagare är inte alltid det lättaste. Det lyckas ändå tack vare ett brinnande engagemang.

– Man kan nog säga att jag hela livet varit fotbollsintresserad. Jag spelade själv i KSF från det att jag var fem år tills jag gick ut nian. Efter det splittrades vårt lag. I stället blev jag intresserad av att vara domare.

Illman säger att KSF alltid legat nära hans hjärta. Just nu sitter han med i föreningens fotbollssektion. 

Är fotboll populärt bland barnen på Kimitoön?

– Jo, fotboll är pop bland barnen, åtminstone bland svenskspråkiga. Majoriteten av barnen har svenska som modersmål. I sektionen har vi funderat på hur vi ska sporra flera finskspråkiga barn att börja spela fotboll.

Axelpristagare genom åren:

Pristagare 2023

Årets Miljöpris: Börje Holmberg

Årets Idrottsbragd: Matias Nylund

Årets Ungdomspris: Emma Heikkilä

Årets Företagare: Road Café Yttis

Årets Ambassadör: Eknäs naturstig/Jaakko Virtanen

Årets Kulturpris⁠

Årets Unga Kulturpris⁠

Bibliotekets Axelpris⁠

Årets Kulturgärning⁠

Pristagare 2022

Årets Ungdomsidrottare & Årets Ungdomspris: Veronika Laurén

Årets Tränare: Markus Dahlbom

Årets Idrottsinspiratör: Jens Törnqvist

Årets föreningsaktiv, idrottsföreningar: Merja Kaitala

Årets föreningsaktiv, övriga föreningar: Lefa Lindgren

Årets Miljöpris: Sanna-Mari & Panu Kunttu

Årets Idrottsbragd: Oscar Hietola

Årets Kulturpris: Kake & Co / Kauko Pietikäinen

Årets Unga Kulturpris: Elis Hakola

Årets Kulturgärning: Jussi och Jonas “Bäschii” Lindberg

Hederspris för långvarigt kulturarbete: Showdown/Jussi Lindberg

Bibliotekets Axelpris: Hitis Byaförening

Årets Fritidsboende: Boende i huset Råttfällan 

Årets Företagare: Närboden

Årets Ambassadör: Marjatta Grenman

Axel Oxenstierna

Namnet Axel kommer från rikskansler Axel Oxenstierna som hade Kimitoön i förläning på 1600-talet. Axelgalan firades för första gången år 2001. Först hölls den på Axels namnsdag den 23.3, numera fredagen före namnsdagen.