Framtidens matkedjor i Egentliga Finland
Matsektorn ändras och utvecklas kontinuerligt. Hållbarhet ur flera synvinklar kommer att vara en central konkurrenskraftsfaktor inom företagsverksamheten framöver. Det kommer för hela branschens del att vara viktigt att kunna stöda en hållbar företagsverksamhet, skapa ny kunskap och öka kompetensen hos företagen inom dessa teman.
Om projektet Turva
Projekttid: 1.9.2024–30.9.2026
Finansiering: NTM-centralen i Egentliga Finland, Europeiska landsbygdsfonden 2023–2027. Kimitoöns kommuns andel 8 663 €
Huvudman: Pyhäjärvi-instituutti
Samarbete: Kimitoöns kommun, Yrityssalo, Novida
Aktuella evenemang
Närproducerad mat och lokala råvaror är Kimitoöns styrka
Projektet anknyter för Kimitoöns del till besöksnäringen och miljöprogrammet.
Närproducerad mat och lokala råvaror är Kimitoöns styrka, men branschen har ännu inte nått sin fulla potential. Producenter, förädlare och restauranger är viktiga delar av det lokala näringslivet. Genom preojektet vill vi ge konkreta exempel på hur man kan utveckla matturismen i skärgården.
Öka tillgången på säsongsarbetskraft
Åtgärder för att bearbeta bristen på säsongsarbetskraft är ett annat tema som är relevant. I miljöprogrammet finns en målsättning om att servera närmat i kommunens skolor, men det finns praktiska utmaningar med att hitta tillräckliga volymer av råvaror och leveranser året runt.
Mer information
-
Ida Lindroos
Projektledare (Turva) +358 40 358 4939 ida.lindroos@kimitoon.fi
