Tillståndsärenden och lov
Kimitoöns kommun använder digital lovhantering. Lov- och tillståndsansökningar hanterar du smidigt via tjänsten Lupapiste.
Anvisningar inför byggprojektet
Byggande, ombyggnad, utvidgning, utförande av stora renoveringar och betydande ändring av användningsändamålet kräver i allmänhet lov av byggnadstillsynen.
Utred vilka förordningar det är som styr ditt byggprojekt före planeringsskedet. Byggandet styrs av markanvändnings- och byggnadslagen, Finlands byggbestämmelsesamling, planer, kommunens byggnadsordning och annan lagstiftning.
De flesta loven beviljas av en byggnadsinspektör. Behandlingstiden är cirka fyra veckor, beräknat från det att ansökan är fullständig, på våren är behandlingstiden dock längre. För att ansökan ska hinna behandlas före sommarperioden ska kompletta ansökningar lämnas in till byggnadstillsynen senast under april månad.
Se gällande planer för olika områden i Kimitoöns karttjänst:
Ny bygglag trädde i kraft den 1.1.2025
Bygglov
Bygglov, åtgärdstillstånd och åtgärdsanmälan slås ihop till ett enda lov, bygglov. Övriga tillståndstyper är tillstånd för miljöåtgärder, undantagslov, rivningslov och rivningsanmälan.
Bygglovet avgör om det är möjligt att bygga på planeringsbehovsområden. Ett separat beslut om planeringsbehov behövs inte längre. I vissa fall ansöker man om lov i två steg: först ett placeringstillstånd (för att avgöra var man kan bygga) och därefter söker man om förutsättningar för genomförande (för att avgöra hur man kan bygga).
För tillfälliga eller tidsbegränsade byggnader krävs ett tillfälligt bygglov, som är giltigt i högst 10 år.
Små avvikelser kan beviljas i samband med bygglovet. Om ett byggprojekt som inte kräver lov avviker ens marginellt från reglerna krävs ett separat undantagsbeslut.
Byggande utan lov
Allt byggande måste följa byggbestämmelser och lagar, även om lov inte krävs. Även planbestämmelser och riktlinjer för byggande måste följas. Avvikelser från dessa kräver alltid undantagslov och särskilda skäl behövs för att bevilja undantaget.
Till exempel kan en plan fastställa byggnaders storlek och antal. Riktlinjer för byggande kan omfatta byggnaders placering, takform, fasader eller färger.
Byggherren ansvarar själv för att följa bestämmelserna och för att planeringen och byggandet sker enligt regelverket.
Allmänna bestämmelser för byggande
Vid byggande ska följande beaktas:
- Byggrätten får inte överskridas.
- Detaljplan och generalplan ska följas.
- De tekniska kraven i byggbestämmelserna ska uppfyllas.
- Byggnadsordningen ska följas.
Om byggandet inte följer planen krävs undantag.
Var kan jag bygga?
Byggandet ska följa planerna:
- Byggandet sker på ett planlagt område.
- Det finns tillräcklig byggrätt på fastigheten.
- Byggandet sker inom det byggområde som anges i planen.
På områden med planeringsbehov och obebyggda strandområden krävs alltid ett undantagsbeslut.
Vad kan jag bygga?
Följande byggnader och konstruktioner kräver inte lov:
- Byggnader under 30 m² (ej bostads- eller fritidshus).
- Skyddstak under 50 m², där väggytan är tillräckligt öppen.
Det är bra att skriftligen inhämta grannarnas samtycke.
Byggnaden ska passa in i omgivningen och får inte störa grannarna. Avståndet till tomtgränsen ska vara minst fyra meter, om inte planen föreskriver annat.
Ansvar vid byggande
Byggherren ansvarar för att följa bestämmelserna och att använda behöriga planerare. Byggnadstillsynen vägleder i tillståndsprocesser som kräver bygglov.
Vid byggande som inte kräver lov, ansvarar byggherren för att skaffa tillräcklig kompetens och vägledning från en planerare.
Byggnadstillsynen handlägger inte lov för projekt som inte kräver det.
Byggande på planerat område
På planerat område (detaljplan, stranddetaljplan och generalplan) kan det finnas bestämmelser om t.ex. byggnadsområdet, byggnadsrättens storlek, taklutning, fasadfärg, hushöjd, takåshöjd och fasadmaterial. I planen kan det också ha fastställts skyddsbeteckningar för byggnader och områden.
Byggande på strandområde
På strandområden finns vanligtvis strandetaljplan eller stranddelgeneralplan(gå till extern sida). På dessa områden kan man bygga på samma sätt som på planerat område. Byggandet på ny byggnadsplats på oplanerat strandområde förutsätter beslut om undantag av tekniska nämnden. Efter det ansöker man om bygglov. Planläggningsenheten(gå till extern sida) ger tilläggsinformation gällande undantag.
Byggande på oplanerat område
Om den nya byggplatsen ligger utanför planerat område, ska det först utredas om området är ett planeringsbehovsområde. Områden i behov av planering definieras i byggnadsordningen. För byggande på område i behov av planering måste man först ansöka om avgörande som gäller planeringsbehov av tekniska nämnden. Efter det ansöker man om bygglov. Planläggningsenheten(gå till extern sida) ger tilläggsinformation om avgörande som gäller planeringsbehov.
Kontakt med byggnadstillsynsmyndigheterna
All myndighetskontakt i samband med byggande i Kimitoöns kommun går att sköta på nätet i Lupapiste(öppnas i nytt fönster, gå till extern sida). Tjänsten är till för:
- rådgivning
- respons för preliminära planer
- anmälningar
- inlämning av ansökan om bygglovs- och åtgärdstillstånd.
Lupapiste samlar alla parter i ett byggprojekt till ett ställe. Ansökningarna är lätta att komplettera och ärendena avancerar snabbt. Även utredningar och annat som inlämnas efter att lovet beviljats inlämnas via Lupapiste. Mer information om Lupapiste(öppnas i nytt fönster, gå till extern sida).
Ansökan om lov
Det rekommenderas att en behörig person inom byggbranschen sköter ansökan om bygglov. Den som påbörjar ett byggprojekt kan lätt via Lupapiste(öppnas i nytt fönster, gå till extern sida) följa med hur ärendet avancerar och uppgifter kan kompletteras oberoende av tid eller plats.
De flesta loven beviljas av en byggnadsinspektör. Behandlingstiden är cirka 4 veckor, beräknat från det att ansökan är fullständig, på våren är behandlingstiden dock längre.
Kompletta ansökningar ska lämnas in till byggnadstillsynen senast i april för att ansökan ska hinna behandlas före sommarperioden.
Kommunen bifogar till ansökan lagfartsbevis, utdrag ur fastighetsregistret, karta ur fastighetsregistret och utdrag ur planen, om någon av dessa skulle saknas, en avgift tillkommer för utdragen.
Till bygglovsansökan bifogas vid behov även: utdrag ur handelsregistret eller annan motsvarande utredning för namnteckningsrätt (när ett företag ansöker), energiutredning, utredning över byggplatsens grundläggnings- och grundbottenförhållanden samt grundläggningssätt, utredning över befintliga byggnader på byggplatsen och plan för avloppsvattensystem.
Ansökningar kan fortfarande lämnas in i pappersform även om e-tjänsten Lupapiste(öppnas i nytt fönster, gå till extern sida) är smidigare.
Handlingar som behövs till pappersansökan om bygglov / ansökan om åtgärdstillstånd:
Anmälan om byggande på Skatteförvaltningens webbplats(öppnas i nytt fönster, gå till extern sida)
Byggnadstillsynens taxa
Avgifter som tillämpas i samband med Kimitoöns kommuns byggnadstillsyns inspektions- och tillsynsuppgifter samt andra myndighetsuppgifter.